top of page
om meg.jpg

Om meg

"Jeg er egentlig ikke opptatt av penger. Jeg er opptatt av hvilke muligheter og utfordringer penger kan gi."

Jeg har opplevd store kriser og oppturer, stålkontroll og panikk. I alt dette har penger spilt en rolle. 

Vi lever i et samfunn der nesten alt vi gjør på én eller annen måte er knyttet til penger. Det gjelder både de store drømmene, og de basale behovene. 

Penger er med på å forme hva vi jobber med, hvor mye vi jobber, hvordan vi bruker fritiden vår, hvor vi bor, hva vi eier og hva vi spiser. Penger styrer på mange måter livene våre. 

Vi kan si og mene at «penger ikke betyr noe»den ene dagen, for så å oppleve at den får hovedrollen i livet den neste om vi opplever en krise. 

I tillegg kan vi faktisk kjøpe oss lykke. Penger er selvsagt ikke nok, og det er mange rike, ulykkelige mennesker. Men penger kan gi tilgang på opplevelser som gjør livet rikere, og pengeproblemer gjør mange ulykkelige. 

Guro front header long_smaller_dark gree

Jeg har lært mye om sammenhengen mellom økonomi og livet ellers gjennom ulike opp- og nedturer.

Jeg tror alle kan ta tilbake makten over sin egen økonomi og få mer penger til det som gjør livet deres bedre. De fleste i Norge trenger ikke engang å tjene mer for å få det til. Det handler om å bruke pengene våre smart. Jeg har selv aldri arvet, vunnet eller tjent mye penger, men føler meg ofte rik.

Jeg har tre barn og én mann, en fin flokk som er blitt utsatt for mange av mine økonomiske prosjekter og eksperimenter. Vi snakker mye sammen om hva som virkelig er viktig for oss. Mye av livsstilen drives også av et mål om å leve mer bærekraftig – et mål som mange ganger har tapt for jakten på opplevelser som krever en flyreise 🙈

Det finnes ingen god utdannelse i smart økonomi, så det jeg lærer bort baserer seg mest på erfaring både på jobb og privat. Nå kombinerer jeg alt dette for å inspirere og hjelpe andre!

Min reise

1990-2000: Mye jobbing ved siden av skolen og klare prioriteringer ga meg penger til musikkfestivaler, interrail og fester. Bodde og spiste ekstremt dårlig for å spare penger til backpacking i Sør-Amerika da jeg flyttet hjemmefra.

2001-04: Studerte journalistikk i Stavanger. 

2004: Tok opp et da svimlende boliglån for å kjøpe over 100 kvadrat sentralt i Oslo som singel 23-åring uten fast jobb eller arvepenger. Utleie ble inngangsbilletten til boligmarkedet. 

2006: Kjøpte et stort renoveringsobjekt med samboeren, og bodde med kaos og krypdyr mens vi pusset opp. Utleie var inngangsbilletten til å bo sentralt i Oslo. 

2006: Ble gravid straks etter det dyre boligkjøpet, og så dårlig at det var grusomt å jobbe. Var frilanser og fikk ikke sykepenger. Samtidig ble mannen min permittert. En mildt sagt økonomisk stressende situasjon. 

2005-2009: Studerte kriminologi. Tror det var da, men rimelig tåkete periode med en ettåring, ny graviditet og flere kriser i familien på samme tid. Ble i samme periode frivillig i Røde Kors. En berikelse! 

2008: Lå våken om natta og fryktet vi skulle miste alt da rentene galopperte under finanskrisen. Solgte bilen for å betale regninger. Valgte senere fastrentelån. En økonomisk sett idiotisk beslutning, men fikk nattesøvnen tilbake.

2009-dd: Har siden vært opptatt av å sikre oss økonomisk, og det har hjulpet oss gjennom permittering og sykdom.

2010-2011: Tok høyskoleemnet «Økonomisk rådgivning».

2012: Ble ansatt i Oslo Røde Kors for å starte økonomioppfølging for straffedømte. Det ledet også til et to-årig nasjonalt opplæringsprosjekt, med støtte fra Finansmarkedsfondet (Forskningsrådet).

2016: Ble sertifisert endringscoach. Elsker å lære om hvorfor mennesker ofte ikke gjør det som er rasjonelt – og hva vi kan gjøre for å snu.

2019-2020: Jeg og mannen tok med våre tre barn et skoleår i Spania – nesten uten å jobbe. Sparepenger kan gi livskvalitet! Hadde med oss de økonomiske hverdagsvanene hjemmefra, og jeg var den eneste på det lokale biblioteket med kaffe på termos.

2020: Ga ut boka Lommeboka i hverdag og krise, og sa like godt opp fast jobb midt under pandemien for å satse på Smart økonomi. Så får vi se hvor smart det var 😅

I dag: Er takknemlig for å ha trygghet i form av verdier, at jeg kan jobbe med noe jeg brenner for framfor det som gir best lønn, stor fleksibilitet i egen tid og mange, fine (noen av dem veldig dyre) opplevelser på konto. 

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page