Lykken er ei rønne

Det er over 440 000 hytter og fritidshus i Norge (SSB). Som med alt annet i samfunnet er de skjevt fordelt: Noen har tilgang på flere hytter, andre har aldri i sitt liv vært på en hyttetur.


Dette er en hyllest til alle dem som deler og inviterer til hytta si 😃


Da jeg vokste opp var vi på ferie i campingvogn hver sommer. Jeg elsket det - inntil jeg ble rundt 15. Men jeg innrømmer at jeg var litt misunnelig på de venninnene som hadde hytte.


Jeg var utrolig heldig som ble invitert med to av venninnene mine til hytta et par ganger.


Den ene venninnen min hadde tilgang på hytte både på fjellet og rett ved sjøen. Ved fjellhytta hadde de også familie som naboer. For meg var dette helt spesielt, med masse folk rundt bordet, en kul og litt skummel eldre fetter, fyr på peisen og ikke minst den gangen vi stekte pannekaker på takke utenfor. Noe sånt hadde jeg aldri opplevd før!


Sommerhuset ved sjøen var stort og gammelt. Det var et eventyr å gå fra rom til rom i ulike pastellfarger. Knirkende gulv og full pott i sjarm og beliggenhet. Jeg husker også at jeg kastet opp en hel natt her, trolig fordi jeg aldri hadde badet så mye i mitt liv (og heller aldri drukket mer saltvann. Men det var det verdt, siden jeg hadde lært å turne under vann).


På hytta til den andre venninnen fikk vi være med flere samtidig. Vi leste gamle ukeblader, spilte spill, hang oss opp i egne ord og uttrykk og fniste - mye 😅


Jeg er så takknemlig for at jeg fikk være med på dette! Minnene sitter klistret.


Noen vokser opp med tilgang på egen hytte, hytte i familien og blir invitert med venner på hytter. Noen klager over at det er kjedelig på hytta - noe jeg også kan forstå i visse faser av livet. Samtidig synes jeg koronatiden er en ekstra påminnelse om hvor privilegert de som både har hus med hage og hytter er.


For noen kan en hyttetur være en drøm, noe de bare har hørt om.


Mange (de fleste?!) av landets 440 000 hytter står tomme mesteparten av året. Tenk om litt flere hadde delt litt mer?


Mens jeg skriver dette sitter jeg på en enkel hytte på Vaset uten strøm og vann. Den har jeg og mannen fått låne av ei venninne. Hun kaller den rønna, og lurte på om vi var sikre på at vi ville tilbringe sjelden barnefri tid med utedo og håndoppvask.


Det ville vi. Vi har hatt fantastiske dager, og er så takknemlige for denne muligheten! Vi skal bygge hus til høsten, så her er det skikkelig lavbudsjettstandard: Vi handlet bare rimelig mat på kiwi, kjører matpakker og kaffe på termos. Like fullt en drømmeferie.☀️


Vi har også byttelånt bolig mange ganger. Se mer her om det kan være noe for deg. Eller du kan selvsagt bytte privat. Her kan du laste ned en liten, gratis e-bok med tips for rimelig hjemmeferie.


Da jeg jobbet i Røde Kors Nettverk etter soning var jeg et par ganger på seiltur med straffedømte, en årlig tradisjon i dette ettervernstilbudet. Noen av dem var fortsatt under soning da de var med oss (og en fengselsbetjent eller to) på tur. Enkelte hadde knapt vært utenfor blokkområdene i Oslo i sitt liv. Langt mindre på friluftstur.


Det er lett å si at friluftsliv er gratis. Men det er ikke fullt så enkelt. Mange typer friluftsliv krever både utstyr og ikke minst kompetanse. På seilturen med Røde Kors var det noen som stilte med olabukser og skinnjakke. De hadde ingen erfaring med hvordan været på havet lenger nord kan være. Gore tex-jakker og fjellsko var dessuten langt utenfor deres økonomiske muligheter.


Andre igjen var friluftsvante fra tidligere tider. Sammen opplevde de lykken ved å få napp på fiskestanga, samholdet rundt et bål, sjelefreden kanskje bare naturen kan gi.


Andre turer var tilrettelagt for barn, også til hytta vår da vi hadde det. Også mange andre aktiviteter og organisasjoner tilbyr turer og ferie til ulike grupper. Det er fantastisk å se hvor mye det betyr for foreldrene å kunne gi denne typen opplevelser til barna sine - og selvsagt magisk å se barnas glede. Dette er ofte opplevelser og muligheter andre tar for gitt.


Personer som erfarer hva tur og friluftsliv har kan være har lettere for å benytte seg av det selv senere. Men de fleste trenger at noen lærer dem hvordan man kan finne ved i naturen til bålet, hvordan man trer mark på en krok og hvor man kan få tak i friluftsutstyr uten å ruinere seg.


Om du er en av dem som inviterer med deg folk som ikke er så hytte- og friluftsvante, gir du tre gaver samtidig: Både opplevelser der og da, gode sider i minneboka og kunnskap og erfaringer de kan ha glede av senere.


Med det ønsker jeg en fortsatt fin sommer - uansett om du er hjemme eller på tur ☀️


Hilsen Guro


PS: Har du vurdert å leie ut hytta eller campingvogna, om du har? Da jeg og mannen min hadde hytte inviterte vi med oss folk så ofte vi kunne. Da vi ikke brukte den selv leide vi ut så mye vi kunne. Leieinntektene var vår inngang til drømmen om hytte - uten dem hadde vi ikke hatt råd. Sjekk Smart utleie om du er nysgjerrig på å lære mer om hvilke muligheter og triks som finnes

🙂


PPS: Visste du at flere organisasjoner låner ut gratis sports- og friluftsutstyr? Sjekk for eksempel Skattkammeret og Bua. Det finnes også mange små buer og gapahuker rundt omkring i skoger og fjell der du kan overnatte gratis.


25 views0 comments